Esți dornic să afli infomații avizate medical sau să-ți aprofundezi cunoștințele despre beneficiile biofactorilor (vitamine, minerale, oligoelemente) în bolile metabolice?
Te invităm să citești în continuare acest articol pentru a afla ce sunt biofactorii și cum ne ajută în redobândirea sau menținerea sănătății. În plus, vei afla și unde poți viziona înregistrările celor 6 webinarii cu tematici diferite, care s-au desfășurat în cadrul campaniei “Biofactorii și bolile metabolice”.
Ce sunt biofactorii?
Biofactorii sunt substanțe esențiale organismului uman atât pentru funcționarea sa normală, cât și pentru susținerea calității vieții. Printre aceștia regăsim vitaminele, mineralele și oligoelementele, cum ar fi magneziul, zincul, vitamina D, precum și substanțe similare vitaminelor (de exemplu acidul alfa lipoic), acizi grași și extracte vegetale secundare (silimarina).
Chiar dacă organismul uman produce prin surse proprii unele dintre aceste substanțe, marea majoritate a biofactorilor trebuie să-i obținem din alimentația zilnică. Însă, de cele mai multe ori, datorită alimentației dezechilibrate și scăderii calității nutriționale a multor produse pe care le consumăm zilnic, nu ne asigurăm cantitatea optimă de biofactori. De aceea, suplimentarea cu astfel de substanțe este recomandată. În plus, atunci când apar anumite deficite ale unor biofactori în organism, anumiți biofactori, în concentrații mari, pot avea efect terapeutic.
Scopul campaniei și cui se adresează
Cu toții cunoaștem rolul vitaminelor și a mineralelor în organism. Însă, în ultimii ani, numeroase studii au demonstrat multiple beneficii în menținerea sănătății și chiar în tratamentul unor boli.
Un determinant cheie al sănătății metabolice este reprezentat de calitatea hranei, care dacă este echilibrată caloric și nutritiv, asigură necesarul corespunzător de biofactori, adica de vitamine, minerale si oligoelemente. Alimentația nesănătoasă este însoțită de un aport necorespunzător de biofactori, care conduce la tulburări metabolice. Acest lucru perturbă funcționarea normală a organismului și duce la apariția diferitelor tipuri de boli metabolice, în special a dislipidemiilor și a diabetului zaharat.
Bolile metabolice fac parte din spectrul bolilor cronice netransmisibile, fiind definite de 4 grupuri de afecțiuni: cardiovasculare, respiratorii, cancerele și diabetul zaharat; acestea sunt asociate și cu alte boli cronice, precum: bolile cerebro-vasculare, renale, obezitatea, depresia, disfuncțiile cognitive, steatoza hepatică nonalcoolică, fragilitatea vârstnicului.
Organizația Mondială a Sănătății și Adunarea Generală a Națiunilor Unite trage serioase semnale de alarmă. Conform datelor comunicate de către Organizația Mondială a Sănătății, aceste afecțiuni ucid anual 41 milioane de oameni, ceea ce reprezintă 71% din mortalitatea globală.
Principalii factori de risc ai bolilor cronice netransmisibile sunt regăsiți în stilul de viață nesănătos: fumatul, alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă și consumul exagerat de alcool. Abordarea necorespunzătoare a rolului alimentației, în special a consumului de alimente cu aport nutrițional scăzut, conduce la DEFICITUL DE VITAMINE ȘI MINERALE.
Pentru corectarea acestor deficite se apelează la suplimentele alimentare care completează dieta normală și reprezintă surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic și nu li se atribuie proprietatea de a preveni sau trata un deficit vitaminic, respectiv o afecțiune.
În cazul prevenției dar și când deficitul de vitamine și minerale este documentat, sunt necesare doze terapeutice și intervenția cu un medicament, care să asigure compensarea eficientă a acestor deficite.
Campania “Biofactorii și bolile metabolice” a debutat în luna februarie 2022 fiind dedicată atât profesioniștilor din domeniul sănătății (medici, farmaciști), cât și pacienților, aparținătorilor și publicului larg. În cadrul unor evenimente online succesive, domnul Prof. Emerit Dr. Nicolae Hâncu împreună cu echipa sa, ne-au prezentat biofactorii care ne ajută să ne menținem o bună sănătate, scoțând în evidență și beneficiile lor în bolile metabolice.
Biofactorii prezentați în webinariile gratuite
• Startul campaniei “Biofactorii și bolile metabolice” a fost dat de “Biofactorii și bolile matabolice – rolul vitaminelor B1, B6 și B12”.
Primul webinar din această campanie dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății a avut loc în data de 9 februarie 2022. Medicii pot găsi înregistrarea AICI, iar farmaciștii AICI.
Apoi, în data de 23 februarie 2022, am ținut webinarul dedicat publicului larg. Înregistrarea o poți găsi AICI.
• În luna martie tema centrală a fost “Rolul mineralelor esențiale în bolile metabolice”, continuând seria de webinarii educaționale.
Înregistrarea webinarului dedicat profesionștilor din domeniul sănătății, care s-a desfășurat în data de 16 martie 2022, o poți găsi AICI (pentru medici) sau AICI (pentru farmaciști).
Apoi, în data de 29 martie 2022, a urmat webinarul dedicat pacienților și publicului larg. Înregistrarea o poți găsi AICI.
• “Rolul biofactorilor ca adjuvanți în managementul bolilor metabolice” a încheiat campania educațională “Biofactorii și bolile metabolice”.
Ultimul webinar din această campanie dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății a avut loc în data de 20 aprilie 2022. Medicii pot găsi înregistrarea AICI, iar farmaciștii AICI.
Apoi, în data de 21 aprilie 2022, am ținut ultimul webinarul dedicat publicului larg. Înregistrarea o poți găsi AICI.
Ne bucurăm că ați fost alături de noi în această campanie și că ați participat într-un număr atât de mare. Avem convingerea că ați investit eficient timpul dumneavoastră prin urmărirea acestor webinarii.
P.S. Rămâneți alături de noi și pe rețelele noastre de socializare: