Campania educațională “Sănătatea ficatului este sănătatea noastră”

21 iun. 2022 | Evenimente online

Timp De citit: ( Număr de cuvinte: )

Cercetările științifice au dovedit că buna funcționare a ficatului este o condiție esențială pentru sănătatea noastră, pentru calitatea vieții și chiar pentru speranța de viață.

Societățile și comisiile internaționale atrag atenția că bolile hepatice netratate amenință sănătatea oamenilor la nivel global. În prezent, există o incidență crescută a bolilor hepatice semnalată de către cercetătorii din Statele Unite ale Americii. Aceștia avertizează să ne așteptăm la „o posibilă epidemie”.

Dezechilibrele nutriționale și metabolice și consumul crescut de alcool cauzează STEATOZĂ HEPATICĂ. Infecțiile virale specifice cauzează apariția HEPATITELOR ACUTE, care pot fi  prevenite prin vaccinare. Combinarea factorilor cauzali este posibilă. Prevenirea și tratarea acestor boli este posibilă. În caz contrar, ele evoluează spre forme complexe de HEPATOPATII CRONICE.

Cele mai frecvente afecțiuni sunt: ficatul gras non-alcoolic [NAFLD: nonalcoolic fatty liver disease] și steatohepatita non-alcoolică [NASH: nonalcoholic steatohepatitis]. Aceste 2 boli pot să debuteze încă din copilărie. Ulterior, ele se pot asocia frecvent cu diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, hipertensiunea arterială, dislipidemiile, cardiopatia ischemică, sindromul metabolic, sindromul de ovare micropolichistice, sindromul de apnee în somn. Lipsa tratamentului duce la apariția hepatitelor cronice și cirozelor hepatice. Cele 2 se pot asocia cu adenocarcinomul hepatic.

În toate cazurile menționate, sănătatea ficatului este afectată, la fel și sănătatea individului.

Ce trebuie făcut pentru păstrarea sănătății ficatului?

În primul rând este esențial screening-ul pentru abordarea precoce a bolilor hepatice, pentru a identifica prezența unor afecțiuni precum steatoza hepatică (SH), ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) sau steatohepatita non-alcoolică (NASH). Apoi, se recomandă optimizarea stilului de viață și hepatoprotecția prin medicația corespunzătoare. „Sănătatea ficatului” trebuie să fie monitorizată continuu pentru a avea certitudinea menținerii acesteia.

Având în vedere că steatoză hepatică (SH), ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) si steatohepatita nonalcoolică (NASH) sunt afecțiuni care apar foarte frecvent, iar de multe ori acestea sunt asociate cu alte boli cronice, se recomandă abordarea multidisciplinară pentru diagnostic și tratament precoce.

Abordarea holistică implică colaborarea multidisciplinară dintre nutriționiști, medicii diabetologi, endocrinologi, cardiologi, medici de familie, interniști, gastroenterologi și pediatri. Recent, s-au publicat recomandări în acest sens, precizându-se că managementul precoce poate și trebuie să fie făcut la nivelul specialităților care au în îngrijire pacienți cu patologii care cresc riscul de boli hepatice metabolice, iar gastroenterologii să acționeze cu deosebire în cazul formelor severe.

Un aspect important in îngrijirea bolilor hepatice încă din fazele incipiente este participarea populației la propria îngrijire a sănătății. Ea poate fi rodul educației pentru sănătate, într-un context organizatoric prietenos.

Toate măsurile amintite formează NOUA ERĂ A HEPATOLOGIEI EUROPENE. În cadrul acesteia, acțiunile vor fi multidisciplinare, prin participarea nu doar a gastroenterologilor, dar și a altor specialități, unde steatoză hepatică (SH), ficatul gras nonalcoolic (NAFLD) si steatohepatita nonalcoolică (NASH) sunt frecvent întâlnite.

Campania “SĂNĂTATEA FICATULUI ESTE SĂNĂTATEA NOASTRĂ”

Compania WӦRWAG Pharma dorește să fie un partener important în „noua eră a hepatologiei europene”  lansând  campania „SĂNĂTATEA FICATULUI ESTE SĂNĂTATEA NOASTRĂ”. Este un îndemn la acțiune, destinat profesioniștilor din domeniul sănătății, populației, întregului sistem de sănătate, adică tuturor celor care pot să protejeze ficatul, uzina vie a organismului nostru, menținându-l sănătos toată viața. În cadrul unor webinarii succesive se vor aborda teme majore ale hepatologiei actuale, adresate medicilor, farmaciștilor, persoanelor cu boli hepatice cronice, dar și populației sănătoase.

Primul webinar din această campanie este dedicat pacienților și publicului larg. Acesta se va desfășura luni, 27 iunie 2022, începând cu ora 19, pe pe canalul Pacientul 2.0.

Apoi, în data de 28 iunie 2002, de la ora 19:00, va avea loc webinarul dedicat exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății. Înscrierile la acest webinar se fac AICI.

Programul complet al campaniei îl regăsești AICI.

Te invităm să stai alături de noi pe site-ul biofactori.ro, pe pagina de Facebook Biofactori, cât și pe Facebook la Wörwag Pharma România, unde vom posta știri despre webinariile viitoare din această campanie.

Share This