Webinarii gratuite ”Sănătatea ficatului este sănătatea noastră”

27 dec. 2022 | Evenimente online

Timp De citit: ( Număr de cuvinte: )

Esți dornic să afli infomații avizate medical sau să-ți aprofundezi cunoștințele despre importanța menținerii sănătății ficatului?

Te invităm să citești în continuare acest articol pentru a afla ce trebuie făcut pentru păstrarea sănătății ficatului. În plus, vei afla și unde poți viziona înregistrările celor 10 webinarii care s-au desfășurat în cadrul campaniei ”Sănătatea ficatului este sănătatea noastră”.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni hepatice?

Cercetările științifice au dovedit că buna funcționare a ficatului este o condiție esențială pentru sănătatea noastră, pentru calitatea vieții și chiar pentru speranța de viață.

Societățile și comisiile internaționale atrag atenția că bolile hepatice netratate amenință sănătatea oamenilor la nivel global. În prezent, există o incidență crescută a bolilor hepatice semnalată de către cercetătorii din Statele Unite ale Americii. Aceștia avertizează să ne așteptăm la „o posibilă epidemie”.

Dezechilibrele nutriționale și metabolice și consumul crescut de alcool cauzează STEATOZĂ HEPATICĂ. Infecțiile virale specifice cauzează apariția HEPATITELOR ACUTE, care pot fi  prevenite prin vaccinare. Combinarea factorilor cauzali este posibilă. Prevenirea și tratarea acestor boli este posibilă. În caz contrar, ele evoluează spre forme complexe de HEPATOPATII CRONICE.

Cele mai frecvente afecțiuni sunt: ficatul gras non-alcoolic [NAFLD: nonalcoolic fatty liver disease] și steatohepatita non-alcoolică [NASH: nonalcoholic steatohepatitis]. Aceste 2 boli pot să debuteze încă din copilărie. Ulterior, ele se pot asocia frecvent cu diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, hipertensiunea arterială, dislipidemiile, cardiopatia ischemică, sindromul metabolic, sindromul de ovare micropolichistice, sindromul de apnee în somn. Lipsa tratamentului duce la apariția hepatitelor cronice și cirozelor hepatice. Cele 2 se pot asocia cu adenocarcinomul hepatic.

În toate cazurile menționate, sănătatea ficatului este afectată, la fel și sănătatea individului.

Ce trebuie făcut pentru păstrarea sănătății ficatului?

În primul rând este esențial screening-ul pentru abordarea precoce a bolilor hepatice, pentru a identifica prezența unor afecțiuni precum steatoza hepatică (SH), ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) sau steatohepatita non-alcoolică (NASH). Apoi, se recomandă optimizarea stilului de viață și hepatoprotecția prin medicația corespunzătoare. „Sănătatea ficatului” trebuie să fie monitorizată continuu pentru a avea certitudinea menținerii acesteia.

Având în vedere că steatoză hepatică (SH), ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) si steatohepatita nonalcoolică (NASH) sunt afecțiuni care apar foarte frecvent, iar de multe ori acestea sunt asociate cu alte boli cronice, se recomandă abordarea multidisciplinară pentru diagnostic și tratament precoce.

Abordarea holistică implică colaborarea multidisciplinară dintre nutriționiști, medicii diabetologi, endocrinologi, cardiologi, medici de familie, interniști, gastroenterologi și pediatri. Recent, s-au publicat recomandări în acest sens, precizându-se că managementul precoce poate și trebuie să fie făcut la nivelul specialităților care au în îngrijire pacienți cu patologii care cresc riscul de boli hepatice metabolice, iar gastroenterologii să acționeze cu deosebire în cazul formelor severe.

Un aspect important in îngrijirea bolilor hepatice încă din fazele incipiente este participarea populației la propria îngrijire a sănătății. Ea poate fi rodul educației pentru sănătate, într-un context organizatoric prietenos.

Toate măsurile amintite formează NOUA ERĂ A HEPATOLOGIEI EUROPENE. În cadrul acesteia, acțiunile vor fi multidisciplinare, prin participarea nu doar a gastroenterologilor, dar și a altor specialități, unde steatoză hepatică (SH), ficatul gras nonalcoolic (NAFLD) si steatohepatita nonalcoolică (NASH) sunt frecvent întâlnite.

Campania “SĂNĂTATEA FICATULUI ESTE SĂNĂTATEA NOASTRĂ”

Compania WӦRWAG Pharma dorește să fie un partener important în „noua eră a hepatologiei europene”  lansând  campania „SĂNĂTATEA FICATULUI ESTE SĂNĂTATEA NOASTRĂ”. Este un îndemn la acțiune, destinat profesioniștilor din domeniul sănătății, populației, întregului sistem de sănătate, adică tuturor celor care pot să protejeze ficatul, uzina vie a organismului nostru, menținându-l sănătos toată viața. În cadrul unor webinarii succesive se vor aborda teme majore ale hepatologiei actuale, adresate medicilor, farmaciștilor, persoanelor cu boli hepatice cronice, dar și populației sănătoase.

  • Episodul 1

Primul webinar din această campanie dedicat pacienților și publicului larg a avut loc în data de 27 iunie 2022. Înregistrarea o poți găsi AICI.

Apoi, în data de 28 iunie 2022, am ținut webinarul dedicat profesioniștilor în domeniul sănătății. Medicii pot găsi înregistrarea AICI, iar farmaciștii AICI.

  • Episodul 2

Înregistrarea webinarului dedicat profesionștilor din domeniul sănătății, care s-a desfășurat în data de 29 septembrie 2022, o poți găsi  AICI (pentru medici) sau AICI (pentru farmaciști).

Seria webinariilor continuă cu un webinar dedicat pacienților, cât și publicului larg, care a avut loc în data de 30 septembrie 2022. Înregistrarea o poți găsi  AICI.

  • Episodul 3

Webinarul dedicat publicului larg s-a desfășurat în data de 19 octombrie 2022. Înregistrarea o poți găsi  AICI.

A fost urmat de webinarul dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății e care l-am ținut în data de 20 octombrie 2022. Medicii pot găsi înregistrarea AICI, iar farmaciștii AICI.

  • Episodul 4

Înregistrarea webinarului care s-a desfășurat în data de 16 noiembrie 2022, fiind dedicat pacienților și publicului larg, o poți găsi  AICI.

Apoi, în data de 17 noiembrie 2022, a urmat webinarul dedicat profesionștilor din domeniul sănătății. Înregistrarea o poți găsi  AICI (pentru medici) sau AICI (pentru farmaciști).

  • Episodul 5

Ultimul webinar din această campanie dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății a avut loc în data de 8 decemebrie 2022. Medicii pot găsi înregistrarea AICI, iar farmaciștii AICI.

Apoi, în data de 9 decembrie 2022, am ținut ultimul webinarul dedicat publicului larg. Înregistrarea o poți găsi  AICI.

Ne bucurăm că ați fost alături de noi în această campanie și că ați participat într-un număr atât de mare. Avem convingerea că ați investit eficient timpul dumneavoastră prin urmărirea acestor webinarii.

P.S. Rămâneți alături de noi și pe rețelele noastre de socializare:

Facebook Wӧrwag Pharma România

Facebook Biofactori

LinkedIn

YouTube

Share This