Campania educațională “Biofactorii și bolile metabolice”

5 feb. 2022 | Evenimente online

Timp De citit: ( Număr de cuvinte: )

Ce sunt biofactorii?

Biofactorii sunt substanțe esențiale de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Astfel, biofactorii sunt reprezentați de către micronutrienți, în special vitamine și minerale, la care se adaugă și alți compuși similari. Cu toții cunoaștem rolul vitaminelor și a mineralelor în organism. Însă, în ultimii ani, numeroase studii au demonstrat multiple beneficii în menținerea sănătății și chiar în tratamentul unor boli.

Un determinant cheie al sănătății metabolice este reprezentat de calitatea hranei, care dacă este echilibrată caloric și nutritiv, asigură necesarul corespunzător de biofactori, adica de vitamine, minerale si oligoelemente.  Alimentația nesănătoasă este însoțită  de un aport necorespunzător de biofactori, care conduce la tulburări metabolice. Acest lucru perturbă funcționarea normală a organismului și duce la apariția diferitelor tipuri de boli metabolice, în special a dislipidemiilor și a diabetului zaharat.

Bolile metabolice fac parte din spectrul bolilor cronice netransmisibile, fiind definite de 4 grupuri de afecțiuni: cardiovasculare, respiratorii, cancerele și diabetul zaharat; acestea sunt asociate și cu alte boli cronice, precum: bolile cerebro-vasculare, renale, obezitatea, depresia, disfuncțiile cognitive, steatoza hepatică nonalcoolică, fragilitatea vârstnicului.

Organizația Mondială a Sănătății și Adunarea Generală a Națiunilor Unite trage serioase semnale de alarmă. Conform datelor comunicate de către Organizația Mondială a Sănătății, aceste afecțiuni ucid anual 41 milioane de oameni, ceea ce reprezintă 71% din mortalitatea globală. 1 

Principalii factori de risc ai bolilor cronice netransmisibile sunt regăsiți în stilul de viață nesănătos: fumatul, alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă și consumul exagerat de alcool. Abordarea necorespunzătoare a rolului alimentației, în special a consumului de alimente cu aport nutrițional scăzut, conduce la DEFICITUL DE VITAMINE ȘI MINERALE.

Pentru corectarea acestor deficite se apelează la suplimentele alimentare care completează dieta normală și reprezintă surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic și nu li se atribuie proprietatea de a preveni sau trata un deficit vitaminic, respectiv o afecțiune.

În cazul prevenției dar și când deficitul de vitamine și minerale este documentat, sunt necesare doze terapeutice și intervenția cu un medicament, care să asigure compensarea eficientă a acestor deficite.

Campania “BIOFACTORII ȘI BOLILE METABOLICE”

Compania germană WӦRWAG Pharma lansează și anul acesta o nouă campanie educațională gratuită – ”Biofactorii și bolile metabolice”. Campania este adresată atât specialiștilor din domeniul sănătății, cât și pacienților și publicului larg.

În cadrul unor evenimente online succesive se vor prezenta biofactorii care ajută la menținerea stării de sănătate sau la dobândirea ei, scoțând în evidență și beneficiul lor potențial în managementul diferitelor boli metabolice.

Suntem convinși că veți fi interesați de miraculoasa și importanta lume a vitaminelor și substanțelor minerale.

Primul webinar din această campanie este dedicat exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății și se va desfășura miercuri, 9 februarie 2022, începând cu ora 19.  Înscrierile la acest webinar se fac AICI.

Apoi, în data de 23 februarie 2002, de la ora 19:00, va avea loc, pe canalul Pacientul 2.0, webinarul dedicat pacienților și publicului larg.

Programul complet al campaniei îl regăsești AICI.

Te invităm să stai alături de noi pe site-ul biofactori.ro, pe pagina de Facebook Biofactori, cât și pe Facebook la Wörwag Pharma România, unde vom posta știri despre webinariile viitoare din această campanie.

Surse bibliografice:

1 The Top 10 Causes of Death, World Health Organization, 09 December 2020
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death   [ultima accesare 05/02/2022]

Share This