Ce sunt biofactorii?
Biofactorii sunt substanțe esențiale organismului pentru buna sa funcționare. Printre aceștia se numără vitaminele, mineralele și oligoelementele, cum ar fi magneziul, zincul sau fierul, precum și substanțe similare vitaminelor (de exemplu, acidul alfa-lipoic sau coenzima Q10), aminoacizi, acizi grași și extracte vegetale secundare. Corpul produce prin mijloace proprii unele dintre aceste substanțe, însă multe trebuie să fie obținute din alimentație. Acestea din urmă sunt cunoscute sub numele de biofactori esențiali. În concentrații mari, anumiți biofactori pot avea efect terapeutic, cu alte cuvinte dobândesc proprietăți farmacologice.
Ce efect au biofactorii în organism?
Prin urmare, organismele internaționale cu expertiză în nutriție promovează valorile de referință pentru aceste elemente, valori menite să faciliteze un metabolism sănătos. De exemplu, fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei și, astfel, pentru aprovizionarea cu oxigen a organismului nostru.
Vitamina D (care este de altfel atât o vitamină, cât și un hormon) este produsă de organism cu sprijinul luminii soarelui, facilitează absorbția intestinală a calciului, fosforului și magneziului – și acestea sunt doar câteva dintre funcțiile sale în corpul uman. În acest fel, vitamina D ajută biofactorii să își îndeplinească rolul în formarea oaselor. Sugarii, în special, au o nevoie mai mare de vitamina D în procesul de creștere. Vitaminele B, cum ar fi vitamina B12, benfotiamina (precursor al Vitaminei B1 hidrosolubile), vitamina B6 și acidul folic dețin printre altele un rol important în regenerarea și menținerea unei bune funcționări a sistemului nervos, precum și menținerea unui status metabolic sănătos în aprovizionarea organismului cu energie și în formarea sângelui.
Cum se manifestă deficitul de biofactori?
De exemplu, deficiența de fier se manifestă prin paloare, tremurături și oboseală generală. De multe ori, deficitul de magneziu conduce la crampe musculare dureroase, nervozitate sau chiar aritmii cardiace. O cantitate insuficientă de vitamina D se poate manifesta în multe moduri, datorită influenței sale largi asupra întregului corp și rolului său de hormon.
În absența unor cantități suficiente de biofactori în organism pe o perioadă lungă de timp, vor fi afectate reacțiile biochimice ce asigură buna funcționare a organismului nostru. Când o anumită vitamină sau un mineral sunt deficitare, se vor manifesta în mod specific simptomele acelui deficit. De exemplu, deficiența de fier se manifestă prin paloare, tremurături și oboseală generală. De multe ori, deficitul de magneziu conduce la crampe musculare dureroase, nervozitate sau chiar aritmii cardiace. O cantitate insuficientă de vitamina D se poate manifesta în multe moduri, datorită influenței sale largi asupra întregului corp și rolului său de hormon.
Primele semnale ale unui aport insuficient al unui biofactor în organism sunt simptome nespecifice, cum ar fi: senzația de slăbiciune, oboseală, lipsă de concentrare sau o performanță scăzută în activitățile zilnice. Toate simptomele acestea sunt adesea trecute ușor cu vederea, deși ele pot influența negativ activităţile noastre de zi cu zi.
O deficiență care inițial pare inofensivă poate declanșa reacții în lanț, periculoase în timp. Unele modificări odată instalate nu vor mai putea fi corectate. O deficiență ignorată a vitaminelor din gama B nu are efect doar asupra sângelui, ci și asupra sistemului nervos. O deficienţă de zinc poate provoca multe simptome vizibile dar și invizibile. Unghiile fragile și pielea uscată pot indica o lipsă de zinc în organism. Dacă vă simțiți rău, fără putere sau mai puțin activ, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă adresați medicului dumneavoastră pentru un examen complet. Medicul va putea identifica eventualele carențe de biofactori și, pe baza deciziei acestuia, dumneavoastră veți afla ce biofactori să adăugați în dietă pentru corectarea simptomelor.
În plus față de exercițiile fizice regulate, o dietă echilibrată este, de asemenea, parte a unui stil de viață sănătos. Este recomandat consumul de fructe proaspete, legume și cereale integrale, precum și produse cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele, carnea slabă și laptele cu conținut scăzut de grăsimi. Totodată, organismul nostru digeră uleiuri vegetale mai bine decât grăsimile animale. Se recomandă consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume proaspete pe zi. Așa-numitele “super-alimente” cum ar fi goji, acerola și multe altele, despre care toată lumea vorbește astăzi, pot fi adăugate în dietă pentru înlăturarea simptomelor caracteristice anumitor deficite de biofactori. De exemplu, brânza și arahidele au un conținut ridicat de zinc – consumând 100 g de brânză Emmental aportul de zinc poate fi de aproximativ 4,6 g. Consumul zilnic recomandat este de 7 g pentru femei și de 10 g pentru bărbați. Carnea de pui și de miel sunt bogate în acid folic, ultima conținând 145 μg acid folic în 100 g – aceasta trebuie să fie consumată la scurt timp după cumpărare, acidul folic fiind distrus foarte repede când alimentele sunt conservate o perioadă mai îndelungată. Vitamina B12 se găsește aproape exclusiv în alimentele de origine animală. Persoanele vegetariene pot prelua vitamina B12 din alimente fermentate, cum ar fi varza sau berea (fără alcool). Vitamina B1 se găsește în legume și cereale integrale. În funcție de depozitare și preparare, conținutul de vitamine din alimente poate varia. Astfel, consumul unui muesli delicios sau a pâinii cu cereale integrale la micul dejun ar putea ajuta la prevenirea deficienței vitaminei B1.
Un aport optim de magneziu poate fi asigurat prin consumul de ovăz, care conține o cantitate relativ mare de magneziu (134 mg la 100 g) sau semințe de floarea-soarelui 420 mg/100g. Consumul zilnic recomandat de magneziu pentru adulții sănătoși este cuprins între 300 și 400 mg, așa cum indică Asociația Germană pentru Nutriție. Un stil de viață sănătos este atins atunci când stimulenții nesănătoși, precum alcoolul și tutunul, sunt eliminați. Un aport optim de biofactori esentiali, cât și un stil de viață echilibrat şi sănătos contribuie la prevenirea multor afecțiuni și susține o stare generală bună a organismului.
Cum apare deficiența unui biofactor in organism?
Individual, nevoia de biofactori poate fi semnificativ mai mare în funcție de mulți factori, precum vârsta, sexul, efortul fizic depus, stilul de viață (consumul de alcool şi tutun) etc. Astfel, în situații speciale de viață, corpul dezvoltă o nevoie mai mare pentru o anumită perioadă în care nu este capabil să absoarbă foarte bine biofactorii care îi sunt furnizați prin alimentație. În aceste cazuri, o dietă regulată are adesea limitări și se pot produce deficiențe. În multe cazuri, riscurile sunt cunoscute și se pot lua în considerare măsuri preventive.
În timpul sarcinii și alăptării, necesarul de fier, magneziu și acid folic este crescut. Copiii în perioada de creștere sau adulții în perioadele de stres au un necesar crescut al anumitor biofactori. Persoanele vârstnice, în special cele care au o alimentație mai redusă sau care datorită vârstei sau medicației au o absorbție redusă a nutrienților, se află la risc de a dezvola deficite ale unor biofactori. Persoanele vegane, în special, trebuie să completeze consumul de vitamina B12 din alte surse, având în vedere că vitamina B12 se găsește în principal în produsele de origine animală.
Ce legătură există între tratamentul cronic cu anumite medicamente și nivelul de biofactori?
Utilizarea contraceptivelor orale timp îndelungat, anumite medicamente pentru diabet și medicamente utilizate împotriva tensiunii arteriale crescute, pot conduce la apariția deficitului unor biofactori. Toate aceste medicamente necesare altfel nu sunt doar prescrise des. Unele dintre ele sunt administrate regulat ani la rând. Medicația pentru diabet poate determina deficiența vitaminei B12.
Pe termen lung, aceasta poate conduce la parestezii, neuropatie periferică și anemie. Consumul anumitor contraceptive orale nu favorizează doar deficiența de vitamina B6 și acid folic, ci și deficiența de magneziu. Acest lucru, la rândul său, poate afecta vasele de sânge și poate crește riscul de tromboză și boli cardio-vasculare, după cum au raportat asociațiile profesionale ale medicilor ginecologi.
Întreabă medicul
Administrarea biofactorilor completează rapid depozitele scăzute ale acestora în organism și permit evitarea efectelor secundare grave ce apar în cazul carențelor mari.
Dacă primiți o rețetă pentru un medicament pe care trebuie să-l luați pentru o lungă perioadă de timp, întrebați medicul sau farmacistul dacă trebuie să acordați suplimentar atenție anumitor aspecte, inclusiv dacă e nevoie să adăugați unul sau mai mulți biofactori în tratament, alături de medicația de bază.